De platforms FSP 3000 en FSP 150 van ADVA zijn geselecteerd om een cruciale rol te spelen in het OPENQKD-project voor transport en beveiliging.
Het project, dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie, is bedoeld om een beveiligd communicatienetwerk in heel Europa op te zetten en te testen op basis van kwantum key distribution (QKD). Het zal de basis leggen voor een Europese kwantumcommunicatie-infrastructuur waarin satelliet- en glasvezel gebaseerde QKD-technologie worden gecombineerd. Het doel van OPENQKD is de commerciële toepassing van QKD-technologie te versnellen en
de interoperabiliteit te bevorderen via een ecosysteem van 38 partners uit 13 landen, waaronder academische instellingen, netwerkexploitanten en fabrikanten van netwerk- en QKD-apparatuur. Het zal de samenwerking in de hele sector bevorderen en het ziet ernaar uit om QKD in de richting van een reële toepassing te sturen.

Het ADVA FSP 3000-platform is gebruikt voor een aantal proeven met kwantumveilige en op QKD gebaseerde beveiliging. Deze proeven omvatten de setup van het eerste op QKD gebaseerde netwerk in het Verenigd Koninkrijk en een 100Gb/s kwantumveilige optische communicatie over een 2.800 km lange afstand, gebaseerd op een post-kwantum sleutel uitwisselingsprotocol. ADVA verzorgt het optisch transport met haar ConnectGuard-technologie. Dit wordt gebruikt om optische en Ethernet-encryptors en open lijnsystemen voor meerdere testlocaties te leveren.


Helmut Leopold, hoofd van het Center for Digital Safety & Security van het AIT Austrian Institute of Technology, dat OPENQKD coördineert, zei: Met deelnemers uit de publieke en private sector zal dit ambitieuze project helpen om de rol van Europa als leider op het gebied van kwantumtechnologie te behouden. Het gaat erom samen te werken om de volgende generatie veilige netwerken te creëren en degene die het meeste risico lopen op cyberaanvallen te beschermen. Door middel van OPENQKD zullen normen en veiligheidscertificaten worden vastgesteld voor QKD-netwerken en zullen er nieuwe use-cases voor de technologie worden ontwikkeld.

Helmut Grießer, directeur, geavanceerde technologie bij ADVA voegt hieraan toe: Door onze technologie en expertise in te brengen in het OPENQKD project, helpen we vitale beveiligingsproblemen in kritieke communicatie aan te pakken. In OPENQKD laten we in praktijkgevallen zien hoe onze ConnectGuard-technologie kan worden uitgebreid met QKD om versleutelde communicatie bestand te maken tegen kwantum computeraanvallen.

Wilt u ook de beste beveiliging realiseren neem dan contact op met Netways Europe bv voor meer informatie en implementatie.

Neem contact met ons op voor meer informatie