Capaciteit van toegangsnetwerken verhogen met optische technologie zonder filters

Er is de laatste tijd veel belangstelling voor ADVA’s “filterless optical line” systeem. In gesprekken met een breed scala aan klanten van communicatiedienstverleners (CSP’s) hebben we besproken wat de oplossing is als het gaat om het realiseren van hogere capaciteitsniveaus in toegangsnetwerken.

De technologie is gebouwd op een nieuwe configuratie van Adva’s FSP 3000-platform en werkt samen met het netwerkbeheerplatform, Ensemble Controller, om coherente optische voordelen dieper in access netwerken te brengen. Dat maakt het ideaal voor het bouwen van goedkope access netwerken met een hoge capaciteit. Maar er zijn ook andere belangrijke voordelen die ADVA’s “filterless optical line” systeem zal bieden.


Hoe het werkt?

“Filterless” optische WDM-netwerken worden gebouwd met veel van dezelfde netwerkvereisten als de traditionele topologieën. U moet nog steeds meerdere golflengten samenvoegen, maar nu heeft u geen vaste multiplexerfilters nodig om dit te doen – die beperkt zijn in capaciteit en richting – of ROADM’s, die flexibeler zijn maar te groot en te duur voor toegang. In plaats van vaste filters of ROADM’s maakt ons systeem gebruik van passieve splitters en combiners met een coherente optics die zorgen voor golflengteselectie in het digitale domein.

Passieve splitterarchitecturen zijn kleurloos en rasterloos, wat betekent dat ze nu en in de toekomst verschillende modulatietypen kunnen ondersteunen belangrijke overwegingen voor netwerkoperatoren die oplossingen willen implementeren die toekomstige interfacetypen en connectiviteit kunnen ondersteunen. Adva’s demo toont het gemak waarmee nieuwe diensten kunnen worden gecreëerd. De GUI van Ensemble Controller’s netwerktopologie toont het “Filterless” optische netwerk dat in real-time draait; op het scherm worden van gebruikers een grafische weergave van een head-end node en verschillende access nodes (AN’s) getoond. Van daaruit is het opzetten van een nieuwe service zo eenvoudig als het aanwijzen en klikken van poorten op het AN en het headend. Ensemble Controller doet de rest, inclusief het selecteren van de optimale golflengten.

Waarom een “filterless optical line” systeem inzetten?

Deze technologie is goed nieuws voor communicatiedienstverleners (CSP’s). Omdat de kosten van passieve splitters en combiners veel lager zijn, wordt het optimaliseren van access netwerken minder belastend. Bovendien wordt de apparatuur ingezet met gestandaardiseerde “cookie cutter” voor optische configuraties. Voeg daar de software voor beheer op afstand van Ensemble Controller aan toe en het “Filterless” optische netwerk kan in een paar klikken worden bewaakt en opnieuw worden geconfigureerd, zonder dat tussenliggende nodes opnieuw moeten worden geconfigureerd. Operators moeten de efficiëntie van hun access netwerken verhogen en oplossingen uitrollen die de stijgende vraag naar bandbreedte aankunnen. Adva’s “Filterless” technologie, met zijn inherente wendbaarheid en schaalbaarheid, kan een groot deel van de oplossing zijn.

Een levensvatbaar alternatief voor ROADM-netwerken in de metro?

Er is een voorbehoud. Hoewel de “Filterless” aanpak zeer geschikt is voor boom- en lineaire topologieën met punt-tot-multipunt verkeer, eisen die typisch zijn voor access netwerken, is het niet ideaal voor ring- of meshtopologieën, die van oudsher met ROADM’s worden geïmplementeerd. Daarom introduceert Adva’s FSP 3000 “Filterless” optische lijnsysteem innovaties die de footprint verkleinen, het stroomverbruik verlagen en vooral de kosten minimaliseren. Dit wordt bereikt door de integratie van kleine vormfactor passieve splitters en krachtige, geluidsarme versterkers in een compact en goedkope 1RU FSP 3000 node.

De toekomst van access netwerken

Nu CSP’s de opties voor het upgraden van coherente access netwerken blijven onderzoeken, zullen passieve splitter- en combiner apparaten belangrijke instrumenten worden in de strijd om de door de gebruiker beschikbare bandbreedte te vergroten en de algehele efficiëntie te verbeteren. Ensemble Controller, met zijn mogelijkheden voor beheer op afstand, open API’s en intuïtieve gebruikersinterface, zal het software beheer platform bij uitstek zijn voor deze netwerken, aangezien de exploitanten de verschuiving naar geautomatiseerde besturing van de optische toegang met hoge capaciteit maken.

Adva biedt ook een reeks andere mogelijkheden via hun portfolio van vezeldiepe oplossingen; Producten die gemakkelijk kunnen worden geschaald en die operatoren niet binden aan specifieke leveranciers. Bekijk deze ruimte voor meer informatie over deze en onze “Filterless” optische lijn systeemoplossing.

Neem contact met ons op voor meer informatie